top of page

Faculty Of Science And Veterinary Medicine - KFU



FACULTY OF SCIENCE AND VETERINARY MEDICINE - KFU

Location: Al Ahsa – KSA Client: King Faisal University Plot Size: 95,000 sq.m Starting Date: 2015 Services Provided: Design Competition, Architectural Design

2015 - King Abdullah University Hospital (KAUH) intents to expand the Hospital to include a Radiotherapy Centre connected to the North West part of the Hospital on approximately 7,000 square meters’ land, which is currently occupied by the Hospitals’ helipad and the associated service roads. The Centre is intended to serve Hospitals’ external and internal patients.
KAUH emphasized on the need to have the new Centre design in line with the University Hospital existing architecture, architecture planning, and architecture character as well as taking into consideration the future vertical and horizontal expansion.
The new Centre, in accordance with KAUH requirements, consist of the three main departments; outpatient Clinics, Chemo-therapy department, and radiotherapy department; all directly interconnected to the main Hospitals’ departments through lobby (connector) that provides waiting areas and reception for each department. The proposed design considered the functional needs of the Centres’ visitors and (out & in) patients thus a separate entrances/ receptions and waiting area for each department were provided.
Understanding radiotherapy centre design requirements, as emphasize by KAUH through the tender documents, in terms of proper shielding, proper location, and execution of the accelerators’ bunkers are one of the main design decisions and drivers of the architecture design concept. The properly shielded and executed accelerators’ bunkers can be located above or below grade.
Design Team adopted the concept of locating the bunkers above grade to be executed properly with the adequate shielding configuration and a further protection step by surrounding the bunkers with three sides built up green planted berms which contributed to create the desirable healing environment and perceived as a building free of radioactive leakage as well as acting as physical barrier from the pedestrian’s walkway around the bunkers.




Media










































留言


bottom of page