top of page

Irbid Radiotherapy Center At Kauh




IRBID RADIOTHERAPY CENTER AT KAUH Location: Irbid - Jordan Client: King Abdullah University Hospital Plot Size: Approximately 8,840 m2 Built-Up Area: Approximately 2,900 m2 Construction Cost: 6,000,000 JOD Starting Date: December 2015 Completion Date: March 2016 Affiliation: AL Faisaliah Medical Equipment Services Provided: Design Competition, Architectural & Engineering Design Project Description: 2015 - King Abdullah University Hospital (KAUH) intents to expand the Hospital to include a Radiotherapy Centre connected to the North West part of the Hospital on approximately 7,000 square meters' land. KAUH emphasized on the need to have the new Centre design in line with the University Hospital existing architecture, architecture planning, and architecture character as well as taking into consideration the future vertical and horizontal expansion. The new Centre consists of the three main departments; outpatient Clinics, Chemotherapy department, and radiotherapy department; all directly interconnected to the main Hospitals’ departments through lobby (connector) that provides waiting areas and reception for each department. The proposed design considered the functional needs of the Centres' visitors and (out & in) patients thus a separate entrances/ receptions and waiting area for each department were provided. Understanding radiotherapy centre design requirements, as emphasize by KAUH through the tender documents, in terms of proper shielding, proper location, and execution of the accelerators’ bunkers are one of the main design decisions and drivers of the architecture design concept. The properly shielded and executed accelerators’ bunkers can be located above or below grade. Design Team adopted the concept of locating the bunkers above grade to be executed properly with the adequate shielding configuration, and a further protection step by surrounding the bunkers with three sides built up green planted berms which contributed to create the desirable healing environment and perceived as a building free of radioactive leakage as well as acting as physical barrier from the pedestrian's walkway around the bunkers


Media















































Comentários


bottom of page